Mniszek lekarski w medycynie i kuchni

Niepozorna roślina, do której przywarła łatka uciążliwego chwastu, w wielu kulturach była i nadal jest wykorzystywana zarówno w celach leczniczych, jak i w sztuce kulinarnej. Przekonajcie się, jak wiele zastosowań ma mniszek lekarski.

Medyczne zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest cennym zielem, które od stuleci było wykorzystywane w medycynie. Już na przełomie X i XI wieku pojawiają się pierwsze pisemne wzmianki na temat terapeutycznych właściwości mniszka. Arabscy lekarze docenili walory rośliny, stosując ją chociażby przy leczeniu chorób śledziony i wątroby. Zakres schorzeń, na które stosowano mniszek jest jednak znacznie większy. Leonhard Fuchs, XVI-wieczny niemiecki lekarz i botanik opisał w swoich pracach m.in. proces leczenia dny moczanowej, schorzeń pęcherza i biegunki przy użyciu naparów z tej rośliny. Nawet północnoamerykańscy Indianie doceniali moc mniszka i stosowali go w formie naparu w celu złagodzenia dolegliwości takich, jak zgaga czy niestrawność. Ponadto indiańscy uzdrowiciele stosowali mniszek u chorych cierpiących na schorzenia nerek.

Mniszek lekarski w medycynie innych krajów

Mniszek lekarski zajmuje również istotne miejsce wśród naturalnych medykamentów w tradycyjnej medycynie chińskiej, a historia jego wykorzystania jest bardzo długa. Chińscy uzdrowiciele stosowali go i nadal stosują do przygotowywania mieszanek ziół przeznaczonych do  zwalczania zapalenia płuc i oskrzeli, a także leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Używany jest również w przypadku kobiecych nowotworów. Więcej informacji na temat najnowszych badań dotyczących zastosowania mniszka w leczeniu raka znajdziecie w artykule Mniszek lekarski, a leczenie nowotworów – zachęcamy do jego lektury. Przeczyszczające i moczopędne właściwości mniszka lekarskiego zauważyli także Turcy, którzy chętnie korzystają z dobroczynnego działania rośliny. Natomiast w niektórych krajach odwary z całego mniszka wykorzystuje się w leczeniu cukrzycy.

Mniszek lekarski w kuchni

Oprócz leczniczych właściwości, mniszek lekarski ma także kulinarne zastosowanie. Roślina ta bowiem jest często dodawana do sałatek. W wielu krajach, w tym także w Polsce, coraz większym uznaniem cieszy się bezkofeinowa kawa z korzenia mniszka lekarskiego, która łączy w sobie prozdrowotne właściwości i ciekawy smak. Kwiaty mniszka stosuje się m.in. do aromatyzowania deserów, słodyczy i napojów, natomiast jego suszone liście stanowią składnik napojów dietetycznych oraz ułatwiających trawienie.

Jak widać mniszek to roślina o szerokim spektrum zastosowań i z długą historią, dlatego warto dać jej szansę i wprowadzić ją do swojego menu w dowolnej postaci.