Zalety Mniszka Lekarskiego

Mniszek lekarski jest rośliną, która ma wiele zalet, dlatego jej potencjał leczniczy jest nieoceniony. Liczne badania udowodniły, że to popularne ziele wykazuje wielokierunkowe działanie, z tego względu może być stosowane w profilaktyce oraz terapiach różnych schorzeń. Działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe to tylko niektóre z walorów rośliny. Poniżej prezentujemy również inne korzyści zdrowotne ze stosowania mniszka lekarskiego – bez względu na formę podania.

Działanie przeciwcukrzycowe i moczopędne

Cukrzyca to dolegliwość, na którą cierpi wiele osób. Na szczęście z przeprowadzonych badań wynika, że mniszek  wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Zawarta w nim inulina odpowiada za regulację gospodarki węglowodanów, dodatkowo ogranicza wchłanianie cukru i zmniejsza indeks glikemiczny spożywanych pokarmów. Mniszek działa również moczopędnie, co pomaga w oczyszczeniu organizmu. Jest to również pomocne w zmniejszaniu obrzęków oraz w schorzeniach nerek, otyłości lub przy dnie moczanowej.

Poprawa procesu trawienia

Mniszek lekarski może być także nieocenionym wsparciem dla osób, które cierpią na problemy z trawieniem. Roślina ta przyczynia się bowiem do zwiększenia wydzielania kwasu i żółci, dlatego docenią ją pacjenci z chorą wątrobą, którzy mają niedobory soków żołądkowych. Jej działanie może być również skuteczne w zapobieganiu kamicy żółciowej.

Wzmocnienie odporności

Dbanie o odporność organizmu jest kluczowe w dzisiejszych czasach. Na szczęście, wiele cennych składników i witamin można odnaleźć w mniszku lekarskim, dlatego warto włączyć do diety preparaty, które zawierają go w swoim składzie. Aby odczuć pozytywny wpływ rośliny na organizm oraz poznać jej wyjątkowe walory smakowe, możecie spróbować kawy z korzenia mniszka, która dostępna jest w kilku wariantach smakowych.

Działanie odchudzające

Chcecie zadbać o swoją sylwetkę i zgubić parę zbędnych kilogramów? Mniszek pomoże Wam również w odchudzaniu. Wszystko dzięki wspomnianej wcześniej inulinie, która odpowiada za zmniejszenie łaknienia. To sprawia, że nie będziecie odczuwali ochoty na podjadanie.

Należy również zaznaczyć, że nie ma udokumentowanych oficjalnie danych na temat potencjalnej toksyczności mniszka lekarskiego. Z tego względu Rada Europy oraz organizacja FDA (Food and Drug Administration) zgodnie stwierdziły, że nie stanowi on zagrożenia i może być bez przeszkód stosowany w żywności – pod warunkiem, że zawartość płynnego lub stałego ekstraktu nie jest wyższa niż 0,014% i 0,003%.