Mniszek lekarski w przemyśle

Rola mniszka w przemyśle spożywczym na świecie

Ze względu na fakt, że wszystkie części mniszka lekarskiego nadają się do spożycia, a w dodatku nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, jest to cenny surowiec, który z powodzeniem wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym na całym świecie. Przypadki alergii po zastosowaniu rośliny zdarzają się niezwykle rzadko, dlatego mniszek został wpisany przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków na listę produktów bezpiecznych. Zapotrzebowanie na mniszek jest spore, co sprzyja powstawaniu nowych plantacji tej rośliny. Wśród największych producentów mniszka znajduje się Bułgaria i Rumunia, jednak na liście liderów w produkcji rośliny jest także Polska i Węgry.

Herbaty i kawy z mniszka docenione przez konsumentów

Suszone liście i kwiaty mniszka stanowią dodatek do napojów bezalkoholowych i dietetycznych. W Niemczech dużą popularnością cieszą się herbatki z liści mniszka, natomiast w innych krajach, w tym w Polsce, wielu konsumentów chętnie kupuje herbaty z korzeni mniszka. W Chinach po produkty tego typu sięgają osoby cierpiące na nadwagę, ponieważ pomagają one w zmniejszeniu ochoty na słodycze. W Stanach Zjednoczonych można zakupić ekstrakty z tej rośliny w formie kapsułek.

Wysoka zawartość kwasu kawowego w korzeniach mniszka sprawia, że w wielu krajach są one po uprzednim uprażeniu sprzedawane jako zamiennik kawy. Napój z korzenia mniszka nie pobudza, jest łagodny dla żołądka, a w dodatku zwalcza wolne rodniki.

Mniszek w przemyśle winiarskim i piwowarskim

Czy mniszek można zastosować do produkcji napojów alkoholowych? Okazuje się, że można! Kwiaty i korzenie mniszka są wykorzystywane w przemyśle winiarskim. Producenci piwa również sięgają po tą roślinę – w Belgii wytwarzane są piwa z dodatkiem kwiatów mniszka, natomiast kanadyjscy i brytyjscy browarnicy wzbogacają złoty napój dodatkiem całych roślin.

Mniszek jako dodatek do żywności

Mniszek to roślina z gatunku miododajnych – jest źródłem pożywienia dla pszczół, które produkują miód z zebranego z kwiatów nektaru. Mniszek pomaga również w rozwiązaniu problemu głodu. W wielu krajach afrykańskich dotkniętych niedoborem żywności jest on uprawiany przez lokalnych farmerów, dzięki czemu ludność zamieszkująca te tereny może uzupełnić swoją dietę o cenne witaminy i minerały.

W przemyśle spożywczym istotną rolę odgrywa przede wszystkim inulina pozyskiwana z korzeni mniszka, która dzięki wysokiej zawartości fruktozy wykorzystywana jest do produkcji syropów i stanowi zamiennik sacharozy (jest od niej dwa razy słodsza). Natomiast ekstrakt z kwiatów często wpływa na smak wielu produktów spożywczych, takich jak np. ciasta, cukierki, budynie czy galaretki. Nawet pąki kwiatów mają zastosowanie w branży spożywczej – mogą być dodawane do potraw lub zamarynowane w occie.