Prażony korzeń Mniszka jako żywność funkcjonalna

Prażony korzeń Mniszka lekarskiego można śmiało zaliczyć do kategorii żywności funkcjonalnej. Co oznacza ten termin i dlaczego kawa z korzenia Mniszka jest produktem, który można określić tym mianem? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.

Co nazywamy żywnością funkcjonalną?

Według definicji, do grupy żywności funkcjonalnej należą produkty spożywcze, których korzystne działanie prozdrowotne zostało udowodnione naukowo. Zatem oprócz wartości odżywczej dany produkt musi także wpływać korzystnie na samopoczucie, stan zdrowia, poprawiać jedną lub więcej funkcji organizmu czy zmniejszyć ryzyko zachorowania. Do tej kategorii nie wliczają się produkty w formie tabletek, kapsułek czy kropli, a jedynie te, które są częścią zwyczajowej, codziennej diety.

Rodzaje żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalną można podzielić na dwie podkategorie: żywność konwencjonalną pochodzącą ze specjalnych, sprawdzonych upraw i hodowli, w której składniki korzystnie wpływające na zdrowie występują naturalnie oraz na żywność wzbogacaną, do której dodaje się cenne substancje (np. witaminy) na etapie produkcji oraz usuwa te niepożądane.

Są także produkty żywnościowe, które są obowiązkowo wzbogacane, np. sól kuchenna jodowana, czy margaryny, do których dodaje się witaminy A, D lub E. W pozostałych przypadkach to producent decyduje o ewentualnych dodatkach – jest to niewątpliwie dobry sposób, aby wzbudzić zainteresowanie klientów danym produktem. Parlament Europejski oraz rozporządzenie polskiego Ministra Zdrowia jasno określają rodzaj składników, które mogą być dodawane do żywności oraz ich dopuszczalną ilość.

Korzyści ze spożywania Mniszka lekarskiego

Właściwości prozdrowotne Mniszka lekarskiego znane były już przed wiekami, jednak przeprowadzane w ostatnich latach badania tylko potwierdzają to, co wiedzieli już nasi przodkowie. Działanie przeciwzapalne, oczyszczające, odchudzające i bogactwo witamin oraz minerałów? To wszystko skoncentrowane jest w małej roślinie – a to tylko część właściwości Mniszka lekarskiego, które sprawiają, że można go rozpatrywać w kategoriach żywności funkcjonalnej.

Wspomnieliśmy, że produkty spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego pochodzą ze specjalnych upraw lub hodowli. A co z naszą alternatywną kawą? Korzeń Mniszka, z którego powstaje nasz wyrób, pochodzi z ekologicznych plantacji położonych w czystych, nieskażonych wschodnich regionach Polski. To tu, na Podlasiu, Podkarpaciu i Lubelszczyźnie, na terenach oddalonych od cywilizacji, w niespiesznym procesie wzrastają tysiące roślin, które później trafią do naszych opakowań. Nie poprawiamy natury, nie przyspieszamy i nie zmieniamy tego co już jest dobre. Dlatego w naszej kawie mniszkowej nie znajdziecie konserwantów, wzmacniaczy smaku, glutenu i innych sztucznych dodatków oraz alergenów. Oprócz klasycznej kawy z korzenia Mniszka dostępne są wersje smakowe, które wzbogacone są naturalnymi aromatami.

Jeśli prowadzicie zdrowy tryb życia, jesteście aktywni i chcecie wzmocnić organizm, kawę z Mniszka łatwo włączycie do swojej diety.