Korzeń Mniszka zawiera silne związki  seskwiterpenowe, triterpeny, inulinę, fitosterole, kwasy organiczne, garbniki, olejek eteryczny, sole mineralne m.in. Potasu. Liść mniszka oprócz związków triterpenowych zawiera flawonoidy, fenolokwasy, karotenoidy, sole mineralne potasu, magnezu i krzemu, witaminy C i B. Również w kwiatach znajdują się karotenoidy i związki flawonoidowe oraz niewielkie ilości olejku. W książce Mateusza Emanuela Sanderskiego pt. ,,Zioła- Praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie” opisane jest też, że Mniszek ma właściwości pobudzające produkcje żółci przez wątrobę, ułatwia trawienie, działa moczopędnie, odtruwająco i oczyszcza organizm z toksyn produkowanych podczas przemiany materii. Udowodniono również, że Mniszek działa rozkurczająco, zapobiega cukrzycy i obniża poziom cukru we krwi. Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę i przyspiesza gojenie się ran.