O Polskim Mniszku

Mniszek lekarski

Zapewne każdy kojarzy mały, żółty kwiatek porastający tereny zielone, łąki, pobocza dróg, który zamienia się w biały puch. Mniszek lekarski, łac. Taraxacum officinale, to roślina z rodziny astrowatych, która jest niemal wszechobecna w strefie umiarkowanej ciepłej. Dla wielu osób jest to  znienawidzony chwast, ale dla wtajemniczonych to źródło cennych składników o działaniu leczniczym. Jego potencjał od dawnych czasów był wykorzystywany w medycynie ludowej, jednak dopiero dzięki ostatnim odkryciom naukowym, odrobinę zapomniane i niedoceniane ziele ponownie wzbudza zainteresowanie. Dlatego na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów, które zawierają w składzie Mniszek – jednym z nich jest nasz substytut kawy z palonego korzenia mniszka.

Mniszek lekarski z polskich upraw

Polskie uprawy Mniszka lekarskiego są cenione na świecie. W naszych wyrobach wykorzystujemy wyłącznie krajowy surowiec pochodzący z czystych terenów Podlasia, Podkarpacia i Lubelszczyzny. Zrównoważone rolnictwo i sprawdzony proces produkcji sprawiają, że otrzymujecie produkty pełne cennych minerałów i składników o prozdrowotnym działaniu. Dzięki temu możecie wygodnie przygotować napar z korzeni Mniszka w domu według dowolnej metody parzenia. W ten sposób możecie odczuć pozytywny wpływ na organizm, a przy okazji docenić walory smakowe tego wyjątkowego napoju.